22 Mar 2014

Çocukluk Çağı Apraksisi

Çocukluk Çağı Apraksisi Nedir?

      Konuşma seslerinin üretilmesinde gerekli olan sinir ve kas düzeninin yeterli olmasına, konuşmayı gerçekleştiren organlarda bir zayıflık ya da felç olmamasına rağmen konuşmayı başlatma, sesleri-heceleri ya da sözcükleri birbiri ardına dizerek söyleyebilme ve/ veya doğru hecede doğru vurguyu kullanabilme gibi becerileri etkileyen bir bozukluktur.
      Çocukluk çağı apraksisi hafif, orta ya da ağır düzeyde olabilir. Problemin şiddetine ve çocuğun yaşına göre bir kısmı terapiyle çözümlenirken bir kısmı terapiye rağmen yaşam boyu devamlılık gösterebilir. Bu tür bir problemi olan hasta sık duraklarla, tereddütlü konuşur. Bir sesi üretirken sesin üretim pozisyonunu bulmakta zorlanır ve deneme-yanılma şeklinde durmadan konuşmayı planlamaya uğraşır. Bu kişilerde ayrıca vurgu ve ritm sorunları da görülür. 
En tipik belirtisi konuşma sırasındaki ses hatalarında tutarsızlık ve deneme-yanılma davranışlarıdır .
                  Bu, konuşma sırasında artiklatörler koordinasyonu normal olan çocuklarda fonolojik bozulmalarla karıştırılmamalıdır.Çocukluk çağı konuşma apraksisinin semptomları arasında tutarsız seslendirme hataları, doğru seslendirme pozisyonunun bulunması için ağız hareketlerinin elle aranması ve artan sözcük ve deyiş uzunluğu ile artan hatalar bulunur. Edinilmiş konuşma apraksisi çoğunlukla oral apraksi (hem konuşma hem konuşma olmayan hareketler sırasında) ve uzuv apraksisi ile birlikte gerçekleşir..