●> Sabırla onu dinleyin, konuşmasını "olay" yapmayın.
●> Bazı kelimeleri söyleyememek, takılmak, ona çok sıkıntı verebilir. Böyle zamanlarda bir şey söylemek ihtiyacı duyabilirsiniz. Bu durumlarda, ses tonunuzda acımak, olumsuz bir yorum, kaygı ya da şaşkınlık ifadesi bulunmaksızın, hatta belki de hafifçe gülümseyerek, "bu kelime uğraştırdı seni", "bazen zor oluyor değil mi?" gibi sözler söyleyin. Bu gibi sözlerle onun çabasını fark ettiğinizi ve kekelediği için onu suçlamadığınızı ifade edin.
●> Konuşmasını düzeltmekten, "daha yavaş konuşursan kekelemezsin", "yüzünü öyle yapma" gibi iyi niyetli ama suçlayıcı etkileri olabilecek olumsuz ifadelerden kaçının.
●> Yaşadığı konuşma güçlüğü hakkındaki duygularını onunla konuşmaktan çekinmeyin. Çocuğunuz konuyu açtığı zamanlarda onun duygularını tanıyın ve paylaşın, akıcı olmayan konuşma hakkında konuşmak tabu değildir. Herkesin bazı güçlükleri olabileceğini ifade edin.
TELEFON: 0850 4741943 . https://www.doktorsitesi.com/dil Kekemelik,Dil ve Konuşma Bozuklukları Gecikmiş Dil ve Konuşma ,Afazi Akıcılık Bozukluk ,Artikülasyon Bozukluğu Konuşma Sesi Bozuklukları Yaygın Gelişimsel Bozukluk ,Otizm ,Ses Hataları ,Ses Bozuklukları ,Çocukluk Çağı Apraksisi Fonolojik Bozukluklar ,Disleksi ,Özgün Dil Bozukluğu ,Dizartri Konuşma Bozuklukları ,Anlaşılmaz Konuşma ,Zihin Engeli ,selektif Mutizm ,Disleksi İşitme Engeli ,Konuşma Bozuklukları ,İşitme Engeli
30 Oca 2011
Çocuğuma Verebileceğim Uygun Tepkiler Neler Olabilir ?
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ
Ody. Dil Konuşma ve Ses Bozuklukları Uzmanı
Pelin KİŞİOĞLU KALAN
pelinkalan@outlook.com
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder