13 Nis 2022

Teknoloji ve Dil Gelişimi , Konuşma

 🔴Erken yaşta fark edilmeyen ve günlük yaşamda konuşma bozukluğuna sebep olabilecek detayları gözden kaçırmak, ailelerin ve çocukların yaşamını olumsuz etkiliyor.


🔴Uzun süre dijital ekranlara maruz kalma, konuşma bozukluğunun aileler tarafından fark edilmeyen en önemli nedenlerinden biridir.


🔴Telefon, tablet, bilgisayar gibi dijital ekranlara uzun süre maruz kalan çocuklar, ciddi iletişim ve dil problemleri, sosyalleşme, öğrenme ve analiz yeteneklerinde sorunlar yaşar.

⚠️⚠️⚠️⚠️


🟢0-12 yaş arası çocuklarda ekrana maruz kalma süresinin ardından negatif bağlantı dediğimiz durum oluşur.


🟢Beyindeki farklı bölgelerde koordineli veya koordineli olmayan kan akışı, görme, dil ve konsantrasyondan sorumlu diğer beyin alanları ile kelimeleri okumaktan sorumlu beyin alanını etkiler .

🟢Başka bir deyişle, ekrana maruz kalma süresi ne kadar uzunsa, kelimeleri okumaktan sorumlu beyin alanı, görme, dil, dikkat ve konsantrasyonla ilgili alanlarla o kadar az koordineli olur.



#konuşmaterapisi #konuşmabozukluğu #dilkonuşmaterapisi #dilkonuşmabozuklukları #artikülasyonbozuklugu  #fonolojikbozukluk #ankarakonuşmaterapisi #konuşmaterapistiankara #dizartri #apraksi #afazi #gecikmişkonuşma#konuşmaterapisiankara #ankaraotizm #uzmanodyolog #afaziterapisi #konuşmaapraksisi #konuşmabozukluklarıuzmanı #sesbozukluğu  #geçkonuşma #odyolojivekonuşmabozukluğu #ankaradilvekonusmaterapisi #ankaradilvekonusma #onlinekonuşmaterapisi 

#artikülasyonterapisi  #dilvekonuşmabozuklukları #kekemelikterapisi #otizmankara #dilterapisti

Dil Gelişimi ve Sözel Rutinler


 🗣💬🗣💬Erken dönemdeki günlük yaşantı rutinlerinin sözel olarak paylaşılması dil gelişimi açısından oldukça önemlidir. ‼️‼️

🎯Küçüklerinizle sürekli konuşmanızı öneririm. Çünkü onlar dili, konuşmadan önce anlamaya başlarlar. 

🎯Bu konuşmalara ilk başta sözel olmayan cevaplar verirler. Eğer siz, onların sözel iletişim kurma çabalarına cevap verirseniz,  bu istekleri daha da artacaktır. Bu nedenle, sizlerin , tüm günlük rutin aktivite ve duygu durumlarınızı sözel olarak onunla paylaşmanızı, küçüğünüzün davranışlarından aldığınız mesajları da sözel olarak ifade etmenizi öneririm.

🎯Sözel rutinler, tahmin edilebilir senaryolarda düzenli olarak kullandığınız cümlelerdir. 

🎯İster bezini değiştirirken , ister oynarken, ister kaydıraktan kayarken ya da gece uyuma hazırlıklarında olsun, sözel dili geliştirmek için harika bir yoldur.

🎯Aynı rutinler veya aktiviteler için aynı kelimeleri tekrar tekrar kullandığınızda, sözlü bir rutin kullanmış olursunuz.

🎯Bu rutinlerin, Tekrarlı ve ilgi çekici olması çocuğunuza daha fazla katılabilme şansı verecektir.

Örneklendirecek olursak…

🌟SABAHLEYİN: ‘’ Kalk ve zıpla ‘’, ‘’ Uyanma zamanı ‘’, “Yıkayalım ellerimizi”, “ Yıkayalım yüzümüzü” , “Yemek zamanı”

🌟OYUN OYNARKEN:‘’ Hazıııır, başla ‘’ , ‘’ Yukarı, yukarı ‘’ , ‘’…………neredesin? ‘’

🌟GÜNLÜK RUTİNDE:‘’ Bez zamanı ‘’, çayımızı , kahvemizi, sütünü  karıştırırken… ‘’Karıştır, karıştır ‘’, oyuncak arabasıyla oynarken…‘’ Çeeek, bırak ‘’ , ‘’ Merhaba‘’ , ‘’ Hoşça kal ‘’ , diş fırçalarken… “ Yukarı, aşağı” 

🌟OYUN PARKINDA:”Zıpla, zıpla”, “ sallanırken…”Yukarı, aşağı”, “Tırman, tırman”

🌟GECELEYİN:‘’ İyi uykular ‘’ , ‘’ Tatlı rüyalar”, 

🎯🎯Veee… çocuğunuz bir rutine alışmaya başladıkça, sessizleşin ve boşlukları onun doldurmasını bekleyin…

💕Çocuğunuzun neler yakalayabileceğini bilseniz🙏🏼şaşırırsınız!

Ody. Konuşma ve Ses Bozukluğu Uzmanı Pelin Kişioğlu Kalan


#konuşmaterapisi #konuşmabozukluğu #dilkonuşmaterapisi #dilkonuşmabozuklukları  #fonolojikbozukluk#dilkonuşma #dizartri#geçkonuşma#afazi#gecikmişkonuşma#dilgelişimi #gecikmişdil #konuşmaterapisi  #uzmanodyolog#dilvekonuşmabozuklukları  #dilterapisti #konuşmaterapistiankara

 🎯Eğer çocuğunuzda henüz kelime üretimi başlamadıysa, çocuğunuzun ünlemleri kullanmasını teşvik edici çalışmalar yapmalısınız.

ÜNLEMLER: 

SES ÜRETİMLERİDİR.

EĞLENCELİ VE İLGİ ÇEKİCİDİRLER

SÖZEL KULLANIMIN ANLAMLA BAĞDAŞTIRILMASINI  SAĞLARLAR

BASİT HECELER VE SES DİZİLİMLERİNDEN OLUŞUR

Böylelikle, ses üretmesi daha kolay hale gelir.

ÖRNEKLER:

Oley!

Off!

Oh !

Iyyy !

Mmmm !

Bom !

Şşşşt ! 

🎯Bu ses üretimleri, kart çalışmaları İle, oyun saatlerinde ve günlük  rutinlerde kolaylıkla kullanılabilir ve üretilebilir.

🎯 Ses Üretim çalışmaları, resimli kartlarla sıra halinde çalışılabileceği gibi, oyuncaklarla karışık olarak oluşabilecek fırsatları değerlendirerek, ya da daha yapılandırılmış bir şekilde oyuncakları belirli bir sıra ile sunarak, ya da terapi aynası ile ve taktil uygulayarak yani fiziksel yardımla çalışabilirsiniz.

🎯Küçük çocuğunuzun dil becerilerini geliştirmenin eğlenceli ve işlevsel bir yoludur.

🎯Bugün itibariyle, çocuğunuzun sevdiği oyuncaklarla, günlük rutinlerde ve kitap okuma sırasında bu ünlemleri kullanmaya 



Ody. Konuşma ve Ses Bozukluğu Uzmanı Pelin Kişioğlu Kalan

.

.


#dilvekonuşmabozuklukları #otizmdilkonuşma 

 #dizartri #dilkonuşmabozuklukları #konuşmaterapistiankara #konuşmaterapisiankara #onlinekonuşmaterapisi #artikülasyonterapisi #konusmabozuklugu #dilkonusmaterapisi #ankaradilkonuşma#gecikmişkonuşma #afazi#sesterapisti #akıcıkonuşmabozuklugu #dilterapisti #konuşmabozukluklarıuzmanı #konuşmabozuklukları #kekemeliktedavisi #fonolojikbozukluk #ankarakonuşmaterapisi #uzmanodyolog #afaziterapisi #artikülasyonbozukluğu#kekemelikterapisi #çocuğumkonuşmuyor #ankaradilvekonusmaterapisi #sesbozuklukları #geçkonuşma

Dil Gelişimi için Jest Kullanımı ve İpuçları

 


✨Dil gelişiminde jestler çok önemlidir. 

Jestler bebeklerimize ve küçük çocuklarımıza sözel dönemden önce kendilerini ifade etme imkanı sağlar.


✨Küçüklerimiz bir jest kullandıklarında bizler de iletişim kurdukları konu hakkında uyumlu konuşarak, onların öğrenecekleri dille cevap veririz.

Peki neler yapabiliriz? Örneklendirecek olursak✨✨✨✨

1. Günlük aktiviteler sırasında model olabilirsiniz; merhaba, güle güle, evet- hayır için baş sallamak gibi… 

2. Jestleri modellemek için şarkılar, parmak oyunları kullanın ve küçüğümüzün onları taklit etmesini sağlayın.

3. Her zaman bir jesti bir kelimeyle eşleştirin. Örneğin küçüğümüz ne zaman heyecanla alkışlasa onu “ Oley” ile eşleştirebilirsiniz

4. Tekrar ve tekrar edin. Küçüklerimiz tutarlı modellemeye Sık tekrarlı maruz kaldıklarında öğrenebilirler. Bu nedenle tekrar, tekrar, tekrar çok önemli!



Ody.Konuşma ve Ses Bozukluğu Uzmanı Pelin Kişioğlu Kalan

.

.


.


@pelinkisioglukalan_dil_konusma @dilkonusmaterapisidiadil @konusma_ses_terapi_ankara 


#jestkullanımı #dilvekonuşmabozuklukları #otizmdilkonuşma 

 #dizartri #dilkonuşmabozuklukları #konuşmaterapistiankara #konuşmaterapisiankara #onlinekonuşmaterapisi #artikülasyonterapisi #konusmabozuklugu #dilkonusmaterapisi #ankaradilkonuşma#gecikmişkonuşma #afazi#sesterapisti #akıcıkonuşmabozuklugu #dilterapisti #konuşmabozukluklarıuzmanı #konuşmabozuklukları #kekemeliktedavisi #fonolojikbozukluk #ankarakonuşmaterapisi #uzmanodyolog #afaziterapisi #artikülasyonbozukluğu#kekemelikterapisi #çocuğumkonuşmuyor #ankaradilvekonusmaterapisi #sesbozuklukları #geçkonuşma 


Konuşma Ankara konuşma dil konuşma terapisi

JESTLER ve DİL GELİŞİMİNDEKİ ÖNEMİ

JESTLER ve DİL GELİŞİMİNDEKİ ÖNEMİ

🤔Jestler, genel olarak elleri, parmakları, kolları, yüz ifadelerini ve vücut pozisyonlarını kullanarak iletişim amacıyla üretilen eylemler olarak tanımlanmaktadır. 
😉Çocuklarda gösterici jestler ve temsili jestler olmak üzere iki tür jest davranışı vardır.
🤗Normal gelişim gösteren çocuklarda gösterici jestler amaçlı iletişimin başlaması ile ortalama 8. ayda gelişmeye başlar. Temsili jestler ise birden fazla gösterici jestin kazanılmasının ardından ortaya çıkmaya başlar ve nesne ile ilişkili olan temsili jestler genellikle ilk sözcüklerin çıkması ile eş zamanlı olarak ortaya çıkar.
😲Normal gelişim gösteren çocuklarda jestler amaçlı iletişimin en tutarlı erken işaretlerinden biridir ve erken sosyal iletişim gelişiminin gözlenebilmesinde bir kriterdir.
😵‍💫Hem tipik hem de atipik dil gelişimi gösteren kişilerde yapılan çalışmalar jest kullanımının dil ve konuşma terapisindeki önemini ortaya koymaktadır. 
😮Erken dönemde üretilen jestlerin ileri dönemdeki dil becerilerinin güçlü bir işaretçisi olduğu, hatta dil gecikmesi riski taşıyan çocukları belirlemekte kullanılabileceği gösterilmiştir.
🤭Yaygın kanının aksine çocukların erken dönemde jest kullanarak iletişim kurması ileri dönemdeki sözel dil becerilerini engelleyici  değil, yeni sözcükler ve dilbilgisel yapıların ediniminde kolaylaştırıcıdır.
🤔🤔Ailelerin ve uzmanların çocuklarla  etkileşimleri sırasındaki jest kullanımı çocukların hem jest hem de sözel dil gelişimini olumlu etkilemektedir. 
😑Dil değerlendirmelerine jestlerin dâhil edilmesi hem dil gelişimi açısından riskli grupların saptanmasında etkili olacak hem de dil gelişimi için gerekli bilişsel becerilerin durumu hakkında bilgi sağlayacaktır. Ayrıca dil terapilerinde jestlerin, jest ve sözcük birleşimlerinin terapi hedefi olarak eklenmesi dil becerilerinin gelişiminde olumlu rol oynayacaktır.
Ody. Konuşma ve Ses Bozukluğu Uzmanı Pelin Kişioğlu Kalan

#konuşmabozuklukları #kekemeliktedavisi #fonolojikbozukluk #ankarakonuşmaterapisi #uzmanodyolog #afaziterapisi #artikülasyonbozukluğu#kekemelikterapisi #çocuğumkonuşmuyor #ankaradilvekonusmaterapisi #sesbozuklukları #geçkonuşma