🚩🚩Fonolojik farkındalık, 🚩🚩
📍“ SES “ farkındalığıdır.
📍Kişinin sözcükleri meydana getiren sesleri duyabilmesi, tanıyabilmesi ve değiştirebilmesi yeteneğidir.
📍Kişinin konuşma dilinde anlamdan uzaklaşarak seslere yoğunlaşabilmesidir, bu yüzden de temel anlamda işitsel dikkat becerisidir. Örneğin; ‘anne’ kelimesini oluşturan /a/, /n/, /n/, /e/ seslerini duyabilmek ve ayrıştırabilmektir.
📍Fonolojik farkındalık; sözcüğü hecelere ayırabilme, sözcük seslerini ayrıştırabilme ve sesleri tekrar birleştirme yeteneklerini içine alır.
#pelinkişioğlukalan🦋
🚩🚩Fonolojik farkındalığın önemi okuma, yazma ve anlama becerilerini etkilediği noktada ortaya çıkmaktadır. Öyle ki fonolojik farkındalık becerisi, bir çocuğun ileriki okuma becerisi için güçlü bir gösterge bile olabilmektedir.
📍Konuşma dilindeki sesleri ayırt edemeyen çocuklar, okumaya geçişte harfleri de öğrenmede ve heceleri bir araya getirmede güçlük yaşayabilmektedir. Ayrıca ses farkındalığı zayıf olan çocuklar, harf ve ses arasındaki ilişkiyi de anlamakta zorlanabilmektedir.
#konuşmaterapisi #konuşmabozukluğu #dilkonuşmaterapisi #dilkonuşmabozuklukları #artikülasyonbozuklugu #pelinkişioğlukalan#odyolog#odyologkonuşmabozukluklarıuzmanı #seskonuşmabozukluğu#dizartri#apraksi#afazi#otizm#disleksi#gecikmişkonuşma#işitmeengeli#hearingloss#disleksi #disleksi #disleksieğitimi #disleksietkinlikleri
#artikülasyonterapisi
.
.
.
https://www.doktortakvimi.com/pelin-kisioglu-kalan/odyoloji-dil-konusma-ve-ses-bozukluklari/ankara
.
.
https://pelinkalan.blogspot.com/?m=1
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder