13 Nis 2022

JESTLER ve DİL GELİŞİMİNDEKİ ÖNEMİ

JESTLER ve DİL GELİŞİMİNDEKİ ÖNEMİ

🤔Jestler, genel olarak elleri, parmakları, kolları, yüz ifadelerini ve vücut pozisyonlarını kullanarak iletişim amacıyla üretilen eylemler olarak tanımlanmaktadır. 
😉Çocuklarda gösterici jestler ve temsili jestler olmak üzere iki tür jest davranışı vardır.
🤗Normal gelişim gösteren çocuklarda gösterici jestler amaçlı iletişimin başlaması ile ortalama 8. ayda gelişmeye başlar. Temsili jestler ise birden fazla gösterici jestin kazanılmasının ardından ortaya çıkmaya başlar ve nesne ile ilişkili olan temsili jestler genellikle ilk sözcüklerin çıkması ile eş zamanlı olarak ortaya çıkar.
😲Normal gelişim gösteren çocuklarda jestler amaçlı iletişimin en tutarlı erken işaretlerinden biridir ve erken sosyal iletişim gelişiminin gözlenebilmesinde bir kriterdir.
😵‍💫Hem tipik hem de atipik dil gelişimi gösteren kişilerde yapılan çalışmalar jest kullanımının dil ve konuşma terapisindeki önemini ortaya koymaktadır. 
😮Erken dönemde üretilen jestlerin ileri dönemdeki dil becerilerinin güçlü bir işaretçisi olduğu, hatta dil gecikmesi riski taşıyan çocukları belirlemekte kullanılabileceği gösterilmiştir.
🤭Yaygın kanının aksine çocukların erken dönemde jest kullanarak iletişim kurması ileri dönemdeki sözel dil becerilerini engelleyici  değil, yeni sözcükler ve dilbilgisel yapıların ediniminde kolaylaştırıcıdır.
🤔🤔Ailelerin ve uzmanların çocuklarla  etkileşimleri sırasındaki jest kullanımı çocukların hem jest hem de sözel dil gelişimini olumlu etkilemektedir. 
😑Dil değerlendirmelerine jestlerin dâhil edilmesi hem dil gelişimi açısından riskli grupların saptanmasında etkili olacak hem de dil gelişimi için gerekli bilişsel becerilerin durumu hakkında bilgi sağlayacaktır. Ayrıca dil terapilerinde jestlerin, jest ve sözcük birleşimlerinin terapi hedefi olarak eklenmesi dil becerilerinin gelişiminde olumlu rol oynayacaktır.
Ody. Konuşma ve Ses Bozukluğu Uzmanı Pelin Kişioğlu Kalan

#konuşmabozuklukları #kekemeliktedavisi #fonolojikbozukluk #ankarakonuşmaterapisi #uzmanodyolog #afaziterapisi #artikülasyonbozukluğu#kekemelikterapisi #çocuğumkonuşmuyor #ankaradilvekonusmaterapisi #sesbozuklukları #geçkonuşma  

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder