15 Nis 2021

Afazili Bireylerde Yaşam KALİTESİ

https://www.instagram.com/p/CLJC9ILjv6_/?igshid=34oyjwl3g0ub 

Afazili Bireylerde Yaşam KALİTESİ


📌 Afazi iş, iletişim ve boş vakit aktivitelerine katılma gibi aktiviteleri etkileyerek sosyal katılımları önemli derecede olumsuz şekilde etkiler.


📌Sosyal izolasyon, yalnızlık ve depresyon afazinin sıklıkla görülen sonuçlarıdır .


📌Afazili hastalar iletişim sorunları nedeniyle günlük hayatlarındaki gereksinimlerini ve sorumluluklarını yerine getirmek ve duygu durumlarını iyileştirmek için desteğe ihtiyaç duyar.



➡️➡️Amerikan Ulusal Afazi Derneğince yapılan bir çalışmada afazik hastaların %90’ ı sosyal olarak izole olduklarını hissederlerken yaklaşık %70’i iletişim zorlukları nedeniyle insanların kendisiyle irtibattan kaçındıklarını ifade etmişlerdir .

➡️Afazili bireylerde depresyon , konuşma bozuklukları, fonksiyonel iletişim becerilerinde kısıtlılık, ev ve ev dışı aktivitelere katılımın yetersiz olması, sosyal kısıtlılık, bağımlılık gibi yaşam kalitesini etkileyen bir çok problem görülmektedir.

➡️Ancak afazi gibi sonradan edinilen bir yeti kaybı olan hastalarda yaşam kalitesinin değerlendirilmesi, hastanın problemlerinin ve beklentilerinin bilinmesi, tedavi önceliklerinin saptanması son derece önemlidir.


Ody. Konuşma ve Ses Bozuklukları Uzmanı Pelin Kişioğlu Kalan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder