15 Nis 2021

Selektif Mutizm

https://www.instagram.com/p/CMTY0Fsjvfp/?igshid=hmunvcn333oo 

🟥Eğer bir çocuk veya ergen alışılagelen bir zaman diliminden daha uzun bir sürede, belirli ortamlarda ve/veya belirli kişilere karşı, bu ortamlarda konuşulan dili yeteri derecede veya tamamen kullanabilme yeteneğine sahip olduğu halde konuşmuyor, susuyorsa bu kişide selektif mutizmden bahsedilebilir.

🟦Mutistik çocuklar konuşabilme yeteneğine sahiptirler. Ama bu yeteneği kendileri için yabancı ortamlarda, belirli yerlerde ve/veya belirli kişilere karşı sergileyemezler. Dilsizleşirler, susarlar, taş kesilirler ve sonuçta sadece jest ve mimiklerle veya yazılı olarak anlaşma yoluna giderler.

🟩Bu durumun “ PROBLEM” olarak görülebilmesi için sorunun uzun bir süre devam etmesi gerekir. Normal koşsullar altında bu sürenin en az bir ay olması gerekir.

🟨3.5- 4.1 yaşları arasında suskunluk gözleniyorsa Erken Dönem Selektif Mutizm,  5.5 yaşlarından itibaren gözleniyorsa Geç/Okul Mutizmi olarak adlandırılır.

🟧Eğer çocuğunuzda Selektif Mutizm varsa ya da şüpheleniyorsanız , bir Konuşma Bozukluğu Uzmanı ile,  ihtiyaç duyulduğu takdirde bir psikologdan, psikiyatristten ya da pedagogdan destek almanız gereklidir. Konuşma Bozukluğu Uzmanı, çocuğunuzun alıcı ve ifade edici dil becerilerini, sözel -sözel olmayan iletişim becerilerini değerlendirerek uygun terapi programını belirleyecektir. 

🟥TEDAVİSİ 🟥

Selektif Mutizm  bir konuşma,iletişim ve kaygı bozukluğu olduğu için tedavinin hedefleri de öncelikle dil-konuşma becerilerini düzeltmek, kaygıyı azaltmak, özgüven ve benlik saygısını yükseltmek ve sosyal durumlarda rahatlamayı sağlamaya çalışmak olmalıdır. 

Ody.Konuşma ve Ses Bozukluğu Uzmanı Pelin Kişioğlu Kalan


#selektifmutizm

#konuşmaterapisi #konuşmabozukluğu #dilkonuşmaterapisi #dilkonuşmabozuklukları #artikülasyonbozuklugu  #fonolojikbozukluk #dilkonuşma #dizartri#apraksi#gecikmişkonuşma#konuşmaterapistiankara #afazi #uzmanodyolog #gecikmişdil #konuşmabozukluklarıuzmanı #konuşmaterapisiankara #geçkonuşma #odyolojivekonuşmabozukluğu#ankaradilvekonusmaterapisi #onlinekonuşmaterapisi 

#artikülasyonterapisi  #dilvekonuşmabozuklukları #kekemelikterapisi #çocuğumkonuşmuyor 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder