15 Nis 2021

ANOMİ - ZAYIF ADLANDIRMAYA Bağlı Bozukluklar


https://www.instagram.com/p/CNHKOT0DoFe/?igshid=u5pso8fjvv1s 

ZAYIF ADLANDIRMAYA Bağlı Bozukluklar

📍 En çok bilinen Adlandırma bozukluklarından birisi  ANOMİK AFAZİdir. 

📍Bu bozukluğun özelliği diğer dil bileşenlerini muhafaza ederken nesne, mekan veya kavramları adlandırma becerisinin eksikliğidir.

📍Anomik afazi sahibi bir kimse en tanıdık eşyaları dahi adlandırırken "TAM DİLİMİN UCUNDa" duygusunu yaşayacaktır. Bu vakalarda kişi içsel sözlüğüne ulaşamaz ve bu da aramakta olduğu sözcüğü bulmasını iyice zorlaştırır.

📍Anomik afazi sahibi kişiler dili anlayabilir ve konuşabilirler (hatırlayamadıkları isimler dışında) ve söylemeye çalıştıkları kelimeler hakkındaki gerçekleri ve bağlamı hatırlarlar. 

📍Hatırlamaya çalıştıkları sözcüğü bir başkası söylerse afazi sahibi kişi bunun aradığı kelime olduğunu farkedebilir fakat tekrar ettikten kısa bir süre sonra unuturlar. 

📍Bu bozukluğa sahip kimseler hatırlamaya çalıştıkları kelimelerden sakınmak için "DOLAMBAÇLI” konuşurlar. 

📍Genel kelimeler kullanırlar, "Masa" yerine "ŞEY" , “GİBİ”, "BİLİRSİN", "YANİ", şeklinde boşluk dolduran kelimeleri kullanırlar, ve en uygun kelimeyi düşünmeye çalışırken sık sık duraklarlar.

📍Beyindeki hasarlı bölgenin neresi olduğuna bağlı olarak, kişi özel isimler (temporal lob), cins isimler (alt temporal korteks), fiiller (Broca alanı) ya da bu alanların çeşitli kombinasyonlarında sıkıntı yaşayabilir.


#afaziterapisi #afaziankara #aphasiaawareness 

#odyolojivekonuşmabozukluğu #dilvekonuşmabozuklukları 

 #dizartri #dilkonuşmabozuklukları #apraksi #konuşmaterapistiankara #konuşmaterapisiankara #onlinekonuşmaterapisi #artikülasyonterapisi #konusmabozuklugu #dilkonusmaterapisi #ankaradilkonuşma#gecikmişkonuşma #geçkonuşma #dilterapisti #konuşmabozukluklarıuzmanı #konuşmabozuklukları #fonolojikbozukluk #ankarakonuşmaterapisi #uzmanodyolog #artikülasyonbozukluğu#ankaradilvekonusmaterapisi #dilvekonuşmabozuklukları #dilkonusma #dilkonuşmaterapisi #afazi 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder