https://www.instagram.com/p/CJaQEzoDoti/?igshid=1gcw9pxijrlbp
Down Sendromu ve Dil- Konuşma
🛑Konuşma oldukça karışık ve koordinasyon isteyen bir beceridir.Konuşmak için yüzümüzde bulunan onlarca kası, uygun kas tonusu , zamanlama ve koordinasyon ile kullanırız.Konuşma için gerekli kasları ,bebekler hayatlarının ilk dönemlerinde emme, yutma, içme , çiğneme gibi bir takım hayati faaliyetleri yerine getirmek için kullanırlar.
🛑Down Sendromunda ise gevşek kas tonusu dediğimiz hipotoni nedeni ile konuşma için gerekli kas faaliyetleri geç gelişir. Zayıf oral motor beceriler, konuşma hızını, uygun entonasyonu ve vurguyu bozarak konuşmalarının anlaşılabilirliğini etkileyecektir.Özellikle sesletim ve sesbilgisel açıdan bir çok problem yaşamaktadırlar.
🛑Sentaktik açıdan bakıldığında basit yapılar kullanmakta, ek kullanımında hatalar yapmakta ya da ekleri hiç kullanmamaktadırlar.
🛑Down Sendromlu çocukların, sıklıkla orta kulak enfeksiyonu ve bazı işitme kayıpları yaşadıkları bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda, bu çocukların yaklaşık %75-80’i iletim tipi işitme kaybı ve işitsel ayrım güçlükleri yaşadığı tespit edilmiştir. Bu işitme problemleri dil ve konuşma gelişimini olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle düzenli İşitme Değerlendirmesi ve Kulak Burun Boğaz takibinin yapılması önemlidir. Çünkü hafif bir orta kulak iltihabı bile çocuğun dinleme becerisini etkiler ve sesleri duymasını geciktirir.
🟢Dil ve Konuşma terapisinin temeli ;
📍Erken dönemde emme , beslenme, yutma, çiğneme becerilerine destek olunması
📍İşitme takibi
📍Artikülasyon ve Fonolojik Gelişimin desteklenmesi
📍Konuşma Anlaşılırlığının arttırılması
📍Oral - Motor sorunlara yönelik( hipotoni, koordinasyon, zamanlama) egzersiz programının planlanlanması
📍İletişim becerilerinin geliştirilmesi şeklinde özetleyebiliriz.
🛑Dil ve Konuşma Terapisine yönelik Tüm değerlendirme ve planlamalar , terapi ve müdahaleler bir Konuşma Bozukluğu Uzmanı tarafından yapılandırılmalı ve aile eğitimi verilerek bir ekip olarak uygulanmalıdır.
#downsendromu
#dilkonuşmabozuklukları #konuşmaterapisti #artikülasyonterapisi #gecikmişkonuşma #fonolojikbozukluk #artikülasyonbozukluğu #uzmanodyolog
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder